שביל הגרפיטי בהדרכת אורה יוזמת מתחם הגרפיטי בקרית המלאכה בתל אביב

סיור גרפיטי עם אורה

סיור בהדרכת אורה צ'כנוביץ, יוזמת מתחם הגרפיטי הגדול בקרית המלאכה בתל אביב. בואו לשוטט איתי במתחם הכי מרתק בתל אביב - קירות גרפיטי ענקיים, מאות חדרי אומן, תיאטרון מחתרתי, גלריות ואנשי מוזיקה.

גרפיטי טבעוני – מסרים טבעוניים על קיר

אומני גרפיטי מציירים טבעונות בתל אביב

גרפיטי בקריית המלאכה של רומן "קוט ארט"
ליזה סימפסון, הדמות המצויירת, מחבקת חיות וקוראת להגן עליהן

גרפיטי על הקיר עשוי טוב טוב ...

תל אביב היא מעצמה טבעונית, ואפשר למצוא בה גם מסרים טבעונים של הקיר. ציור הגרפיטי הזה הוא מתנה של אומן גרפיטי לאשתו הטבעונית. ציור קיר עם מסר טבעוני, תודו שזה מרגש יותר מפרחים.  רומן מ"קוט ארט", מגייס את ליסה סימפסון  לגרפיטי ענק כדי להעביר את המסר של חמלה על בעלי חיים בצורה חמודה ונגישה – גדול או קטן, נשמור על כולם.  כשרומן צייר את הגרפיטי הזה הייתה כאן בקריית המלאכה הפקה שלמה, רקדניות וקליפ וצלמים וכלבים חמודים שהסתובבו בין הצלמים לרקדניות. בקיצור, שמח. 

גרפיטי בקרית המלאכה של האומן ואדימיהו
דג חצי אנושי בתלבושת של טבח מחזיק פטיש בידו ומכה על דג

ואדימיהו מצייר כאן גרפיטי של דג עם ידיים אנושיות, כמו בן אנוש שחותך דג, רק הפוך. הבגד צחור ומסודר ומזכיר טבח או רופא.הבגד מנוגד לשיניים המפחידות ולכלי המוכן למכה שבידו של הדג.

 בצד ימין של הקיר יש שתי לבנים בולטות.  זה צורת הכניסות לבניינים של  קריית המלאכה. קישוט עיצובי, אם תרצו. ואדמיהו מנצל את הבליטות האלה בקיר כדי להבליט את המסר שלו: תחשוב. תאכל. 

גרפיטי בקרית המלאכה של אמן רחוב המבקש להשאר בעילום שם
סיור גרפיטי טבעוני עגל

הגרפיטי הזה של עגל קטן וחמוד, נעשה בטכניקה של  שבלונה.  זה אחד המקרים שהיוצר לאו דווקא יודע לרסס בצורה חופשית עם ספריי כמו ציירי גרפיטי ותיקים. לא תמיד זה הכרחי. אם יש לך מסר שבוער בך ורוצה לצאת אל הקיר, תוכל להשתמש גם בשבלונה והמסר יעבור.

גרפיטי בקריית המלאכה של אמן רחוב ללא שם
סיור גרפיטי טבעוני

 הגרפיטי הפשוט הזה מסתיר מאחוריו הרבה סיפורים.  רואים את המספר 269? 269 הוא המספר של עגל קטן שנולד באחד הרפתות בשרון. בישראל קמה תנועה של טבעונים שבחרה את המספר שלו כשם. לאות הזדהות צרבו חברי התנועה על בשרם את המספר 269. התנועה יצאה מישראל והתפתחה גם לח"ל. אם תטיילו בעולם ותראו מישהו עם קעקוע "269" תדעו למה.  פעולה לדוגמה של חברי התנועה: הם השיגו גופות של חתולים, הגיעו בחג לאחד מהמוקדים של "על האש", עם מנגל והתחילו לנפנף מעל החתולים. כמובן שמהר מאד התקבצו אנשים, וצעקות, ואיומים לקרוא למשטרה. חברי התנועה הגיבו:"אתה מנפנף מעל עגל, אני מעל חתול!" יש עוד סיפורים שאני מספרת בסיור אם אני רואה שהאנשים פתוחים לזה ולא עומדים להתעלף:)

מעניין לציין שמתחת לגרפיטי כתב אמן הרחוב "שחיטה כשרה" כדי להעלות את השיח, האם שחיטה כשרה היא באמת כשרה ומקובלת? כמו שאתם רואים החלק הזה של הגרפיטי נמחק, לא יודעת מי מחק. אולי ע"י מישהו שלא הבין את המסר?

גרפיטי בקריית המלאכה של רומן "קוט ארט"
מסר על הקיר של גנדי המטיף לטבעונות

הציטוט בגרפיטי הזה שייך לגנדי.

גנדי הטביע חותם בגישה לניהול מאבקים למען זכויות האדם וגם למען זכויות בעלי החיים. גנדי האמין בכל ליבו שהאדם טוב ביסודו, ואם רק נחשוף את העוולות, הן תחדלנה מלהתקיים. גנדי שם לב לכך שתעשיית החלב היא אכזרית אפילו יותר מתעשיית הבשר. הוא יצא נגד המנהג של ניפוח אברי המין של הפרות כדי להגביר את תפוקת החלב. גנדי אימץ את הטבעונות ונמנע משתיית חלב. צעד זה היה דבר חריג מאד בהודו באותה תקופה.  מעט מאד אנשים הכירו בחשיבות של תזונה בריאה והמנעות ממוצרי חלב. כשגנדי חלה הרופא המליץ לו בחום לשתות חלב. גנדי נכנע ללחץ וחזר לשתות חלב, של עיזים.

סקיצה של אמנית הרחוב סשה
הדמיה של ציור גרפיטי של דגים מתים עם קרס בפה שלהם על בנין בקרית המלאכה

התמונה הזו היא לא גרפיטי אמיתי. היא הדמייה של הקיר, לפני שהחלטנו על הסקיצה הסופית.

 קצת על התהליך שקדם לביצוע הגרפיטי הזה בקריית המלאכה.  את אמנית הרחוב סשה הכרתי כבר כמה שנים. זכרתי שהיא סיפרה לי שהיא טבעונית, מאז שיום אחד הסתכלה לפרה בעיניים וראתה שיש שם נשמה. פניתי אליה ושאלתי מה דעתה על לצייר על קיר ענק. היא כמובן נענתה בשמחה. פניתי גם לעמותת "אנימלס" כדי שתעזור לנו להוציא אל הקיר את הרעיון.  הפנו אותי לאבימור, אחת המנהלות באנימלס. אז יש לנו קיר פנוי בקריית המלאכה שמחכה לגרפיטי משמעותי, גם בגודל וגם במסר, איך מחליטים מה יהיה שם? הגרפיטי יכול להיות כל דבר מכתובת ועד ציור, בוטה או מרומז, ולכו תחליטו מה צריך לצייר שם. מה הייתם מחליטים? היינו שלש נשים דעתניות. כל אחת עם מעורבות רגשית – סשה כלפי האמנות שלה, אבימור כלפי הטבעונות ואני עם הרגשות המשונים שלי אל קירות. יחד צריכות להחליט על סקיצה אחת סופית. לא פשוט. אני רק אגיד שאחרי ההתנסות הזאת אני בטוחה שנשים  צריכות לנהל את העולם. אין אגו, רק חתירה למטרה המשותפת. לסשה יש קטע עם ציורי דגים, והיא הציעה את הסקיצה הזו של דגים שנגסו בפיתיון. אני חשבתי שצריך מסר בועט. בסוף החלטנו על מזלג נעוץ בכדור הארץ, שמראה שהדבר הכי גרוע שאנחנו יכולים לעולל לכדור הארץ זה לאכול בשר מן החי.

גרפיטי בקררית המלאכה של האומנית סשה
גרפיטי על קיר ענק בקרית המלאכה של כדור הארץ ובתוכו נעוץ מזלג

זה הגרפיטי שבחרנו לבסוף והוא מתנוסס על הקיר בכניסה של קריית המלאכה.

לא גרפיטי אבל לא התאפקתי והכנסתי את התמונה
משאית של עופות ומשאית של תחליף בשר ביונד חונות זו מול זו

המשאית של עוף טוב ושל ביונד ראש בראש ובאמצע השוטרת שהביאו כדי לשפוט:)

להזמנת סיור גרפיטי במתחם האומנות הגדול בישראל

אני מקשיבה :

סיור מאלף ע''י אוצרת הגרפיטי במתחם עם סיפורים מאחורי כל ציור.
לוקיישן מיוחד, מעורר את הדימיון, כל קיר לוקח לטיול להרפתקאה אחרת. יוזמה מבורכת - אורה את אלופה.
אורה הנפלאה לקחה אותנו בסמטאות הכי שמחות שיש בתל אביב עם חיוך רחב, שירות מקסים ובעיקר המון ידע וסיפורים פיקנטיים. תודה ענקית. ממליצים בהחלט!!
Scroll to Top
דילוג לתוכן