גרפיטי – האם אפשר להתפרנס מזה?!
אומן גרפיטי השווה מיליונים
תמיד שואלים אותי בסיור גרפיטי על סודות הטיפוח שלי.
טוב, נו, מה שבאמת שואלים זה איך בעצם אומני גרפיטי מתפרנסים והאם אומנות רחוב היא בכלל משהו שאפשר לחיות ממנו. אז הנה, אני אספר כאן על אומן גרפיטי אנונימי מצרפת שמצליח להתפרנס מאומנות רחוב.
באותו נושא, הכרתי גם אומן גרפיטי ישראלי, מוכשר עד מאד, שהתייעץ איתי עם ללכת אחרי הלב, להקדיש את עצמו לאומנות, ולהמשיך לרסס גרפיטי ברחובות, או ללכת אחרי התואר שלמד בהנדסה, ולנסות למצוא קריירה שם.
שאלה לא פשוטה, רק אומר שבינתיים אומן הגרפיטי הישראלי פנה לאומנות, עושה חיל באומנות רחוב וגם מחוץ לרחוב, ואני מקווה שהוא מתפרנס מהאומנות.
האומן הצרפתי שמצליח להרוויח מאומנות רחוב פועל תחת השם "פולשי החלל-"ספייס אינביידר". רק בפריז תמצאו לא פחות מ-1500 יצירות שלו. עוד פולשים הוא פיזר בעולם בחמש יבשות על קירות של 83 ערים.
ספייס אינביידר מבסס את אומנות הרחוב שלו על משחק וידאו בטכנולוגיה בסיסית, ממשחקי הוידאו הראשונים שהיו נפוצים כשהייתי קטנה.
במשחק הזה, ירדו פולשים מהחלק העליון של המסך, והיית צריך "לאכול" אותם לפני שהם מגיעים לכדור הארץ. כולנו התמכרנו. הפולשים היו דמויות עגולות ופשוטות במראה מפוקסל.
אז איך הוא עושה כסף מגרפיטי ???
ספייס אינביידר לוקח את המראה המפוקסל של הפולשים כדי ליצור דמויות של גברים, נשים, אייקונים מפורסמים, דמויות קומיקס, והרבה יצירות ש"קורצות" למיקום בו הוא מדביק אותן: מנורה בפתח בית כנסת באי ג'רבה, אי. טי. ליד צלחת לוויינים ענקית ברומא, וברנש שמשתין ליד מזרקה בבריסל.
הוא משתמש בחומרים פשוטים שהוא קונה בטמבוריה (או איך שלא קוראים לחנות כזאת בצרפת) ויוצר אריחים רבועים קטנים. עם האריחים האלה הוא יוצר דמויות ומדביק על הקירות ברחבי העולם. כמה פשוט, ככה מצליח.
ספייס אוהב "לפלוש" לערים ולהדביק כמה עשרות יצירות בבת אחת.
אז איפה הכסף?
במהלך השנים שלי בעולם הגרפיטי הכרתי כמה "ציידי גרפיטי". כל שבת, חמושים במצלמה, הם משוטטים בתל אביב וצדים אחרי גרפיטי חדשים.
ספייס אינביידר העלה את ציד הגרפיטי הזה לדרגת אומנות. (איזה משחק מילים משוגע שלי, אין לתאר)
הוא יצר אפליקציה שמשתמשים בה קרוב ל- 400,000 ציידי גרפיטי. המשתתפים מאתרים את היצירות שלו, משתפים וזוכים בנקודות. ולא, אין פרסים, זולת הסיפוק שבציד גרפיטי מוצלח.
בזכות הכמות הגדולה של המעריצים, עיריות ברחבי העולם הבינו שאומנות הרחוב של ספייס אינביידר מהווה מוקד משיכה בפני עצמה, והם מעודדים אותו להציב את היצירות בתחומם.
ולא רק מעודדים, אפילו משלמים – בעיר רבנה באיטליה הזמינו ממנו יצירות שיתכתבו עם אוצרות התיירות שיש לעיר להציע – פסיפסים ביזנטים.
גרפיטי של ספייס בתל אביב ?
אמנם תוכלו להנות מהגרפיטי שלו ברחוב, אבל ספייס הוא כבר אומן של הביוקר, ואם תחשקו לקנות יצירה תצטרכו להיפרד מסכומים לא מבוטלים. אפשר גם לקנות מרצ'נדייס באתר שלו, והכי חמוד – נעליים שכאשר הולכים בהם, הסוליות מציירות ספייס אינביידרס קטנים.
לא רק בתל אביב, גם בפריז ובערים אחרות בעולם גרפיטי הוא לא חוקי. הטכניקה של ספייס מותאמת להיותו של הגרפיטי לא חוקי – החלק שדורש זמן נעשה בבית, בנחת: ספייס מתכנן את הגרפיטי, מרכיב את הדימוי שהוא רואה בדמיונו, ומדביק את הריבועים על יריעה אחת. התהליך שנותר לעשות עם הגרפיטי, ההדבקה על הקיר במרחב בציבורי הוא מהיר ולוקח כמה דקות, לפני שיספיקו להגיע השוטרים.
לפני כמה שנים מצאנו גרפיטי מפוקסל בתל אביב, אבל זו הייתה יצירה של מעריץ שלו, ולא גרפיטי מקורי של ספייס.
אני מנסה לדמיין איזה גרפיטי עיריית תל אביב הייתה מזמינה ממנו.
איזה פסיפס היה יכול לשקף את הבאזז, הבילויים והוייב המיוחד של תל אביב?
אולי יעניין אותך גם :